Με επιτυχία διεξήχθη το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σ.Π.Ο.Α.Κ., σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και την ΕΦΑ Βοιωτίας, στις 29-30 Μαρτίου 2019 στην Θήβα.
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, Παρασκευή 29/3 και στα πλαίσια του διευρυμένου Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με τη συμμετοχή των Δημάρχων Θηβαίων και Δωρίδος, δημοτικών συμβούλων του Δήμου Θηβαίων, της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κορινθιακού Κόλπου (ΦΔΠΠ) και οικολογικών οργανώσεων, από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι:
- Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, απαιτεί συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι απαραίτητη η καθιέρωση ενός τρόπου τακτικής συνεργασίας των Δήμων, του ΦΔΠΠ, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού για ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων στην κατεύθυνση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών χώρων.
- Είναι απαραίτητο να γίνει προσπάθεια εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από μικρή ηλικία για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης και πολιτιστικής επιμόρφωσης. Η συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για διάχυση της γνώσης είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.
Στην Ημερίδα που έγινε το πρωΐ του Σαββάτου 30/3 στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων-Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ., επιστημόνων, εκπροσώπων Εφορειών Αρχαιοτήτων και οικολογικών οργανώσεων με θέμα: “Κορινθιακός Κόλπος: Πολιτιστική Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη”, αναδείχθηκε η πλούσια γεω-πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, που αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον και στους παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον Κορινθιακό Κόλπο.
Αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για τις δυνατότητες προβολής και τουριστικής ανάπτυξης των προορισμών γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι υποβάθμισης της περιοχής από βιομηχανικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δεν σέβονται το περιβάλλον και αναπτύσσονται εντός ή πλησίον περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα σταλούν προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και θα αποτελέσουν μπούσουλα διεκδίκησης για όλους τους Δήμους-Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ., σε συνεργασία πάντα με τον ΦΔΠΠ, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις οικολογικές οργανώσεις της περιοχής.
Στο link https://youtu.be/Rh34bSFIP80 μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένο το σύνολο της Ημερίδας του Σαββάτου 30/3/19.
Μέσα Δικτύωσης