Αξιοθέατα
Παραλίες

Αξιοθέατα

Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια λίστα με τα αξιοθέατα των Δήμων του Κορινθιακού! Είναι πολλά τα σημεία του θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και φυσικής ομορφιάς που έλκουν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε μία ευρύτατη περιοχή που από τη μία πλευρά της ορίζεται από τον Ισθμό της Κορίνθου και από την άλλη από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Η διώρυγα όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι το δεύτερο αξιοθέατο της χώρας μας πίσω μόνο από τον Παρθενώνα. Η γέφυρα από την άλλη άλλαξε ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, έχοντας μάλιστα και ένα συμβολικό χαρακτήρα στην ανάπτυξη της χώρας.

Εδώ λοιπόν, ανάμεσα σε αυτά τα δύο τεχνικά έργα, από τα μεγαλύτερα που έχει να επιδείξει η ιστορία των κατασκευών στη χώρα μας, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα φτιαγμένα είτε από τη φύση είτε από τον άνθρωπο.

Ενδεικτικά και μόνο μπορούμε να αναφερθούμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην κορυφή του όρους Κυλλήνης του Νομού Κορινθίας. Τα κάστρα και οι πύργοι αποτελούν μια άλλη κατηγορία. Διάσπαρτα σε όλη την έκταση μερικά άριστα διατηρημένα αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Ανάμεσά τους, το κάστρο της Ναυπάκτου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα ολόκληρης της Ευρώπης. Η θέση του στην κορυφή του λόφου, η αρχιτεκτονική του που συνδυάζει την ακρόπολη με το καστρολίμανο και η εξαιρετική διατήρησή του το καθιστούν μοναδικό. Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως αυτό στο Ρίο, της Πάτρας, της Άμφισσας, και πολλά άλλα μικρότερα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επισκέψιμα, ενώ μερικές φορές φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους Δελφούς, αυτού του «ομφαλού του κόσμου», που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής τονίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τούτου εδώ του τόπου και αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για κάθε ξένο τουρίστα.