Εισαγωγή

Ο Δήμος Αιγιαλείας ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει έδρα το Αίγιο και περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινέου και Συμπολιτείας. Με συνολικό πληθυσμό που αγγίζει τις 50.000 κατοίκους καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Αχαΐας. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε ένα στενό κομμάτι γης που οριοθετείται ανάμεσα σε βουνά και τα νερά του κορινθιακού κόλπου. Η ακτογραμμή φιλοξενεί τις μεγαλύτερες πόλεις του Δήμου, ενώ στις απότομες βουνοπλαγιές, φωλιασμένα σαν αετόσπιτα ξεπροβάλλουν πολλά μικρά χωριά. Ένα πολυσύνθετο τοπίο το οποίο διακοσμείται από διάσπαρτα μοναστήρια, οικισμούς και παραδοσιακά σπίτια, σε μια σύνθεση μοναδικής άγριας ομορφιάς. Αν και για τους περισσότερους αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού τους προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει την αναγνώριση που αξίζει ως τουριστικός προορισμός και ως επίκεντρο εκδρομών και διαδρομών στις γύρω περιοχές.

Που να πας

Το ιστορικό και τουριστικό κέντρο του Δήμου είναι η πόλη του Αιγίου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας – με πληθυσμό περίπου 26 χιλιάδων κατοίκων – αποτελεί το ιδανικό σημείο αφετηρίας για τις αποδράσεις σας. Αν και οι περισσότεροι το θεωρούν απλά ένα πέρασμα, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει έναν ιδανικό αυτόνομο προορισμό με πληθώρα δραστηριοτήτων και αξιοθέατων. Τα αρχοντικά στο ιστορικό κέντρο, τα παλιά του κτίρια, οι πλατείες που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα σε βουνό και θάλασσα και η πληθώρα επιλογών θα ανταμείψει τους επισκέπτες του.

Το Διακοφτό είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη κι αυτή στην ακτογραμμή του κορινθιακού κόλπου. Από εδώ αρχίζει το ταξίδι του ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που θα σας οδηγήσει στα Καλάβρυτα, αφού πρώτα διασχίσει το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού. Εδώ θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων, ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς η περιοχή αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι κοντινές παραλίες γεμίζουν με κόσμο.

Τέλος η Δημοτική Ενότητα Ακράτας εκτείνεται από τον Κορινθιακό ως τους πρόποδες του Χελμού και εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν καλοκαιρινό προορισμό, φιλοξενώντας τουρίστες αλλά και δεκάδες εξοχικές κατοικίες.

Τι να δεις

Το Αίγιο μπορεί να αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, ενσωματώνει όμως μια μακραίωνη ιστορία, καθώς μαρτυρείται κατοίκησή της ήδη τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού. Τα ευρήματα αυτής της ανθρώπινης διαδρομής είναι ορατά στους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερου επιστημονικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα λειτουργεί συμπληρωματικά η αρχιτεκτονική με εξαιρετικά δείγματα του τελευταίου αιώνα, είτε ως κατάλοιπα της οικονομικής – εμπορικής ζωής του τόπου – άμεσα συνυφασμένης με το εμπόριο της σταφίδας-, είτε ως νεοκλασικά κτίρια που αναπαλαιωμένα ξαναζούν σαν επιχειρήσεις ή καταστήματα εστίασης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου που στεγάζεται σε κτίριο του Τσίλλερ αποτελεί τον πρώτο σταθμό κάθε επισκέπτη, πριν ξεκινήσει τη διαδρομή του σε μια σειρά αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, όπως τα κατάλοιπα των αρχαίων πόλεων Αιγείρα, Κερύνεια, Ελίκη ή το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Ψηλά Αλώνια, όπου είναι γνωστοί 30 θολωτοί τάφοι από την ύστερη εποχή του Χαλκού.

Η περιοχή προσφέρεται και για διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος με επισκέψεις σε κάποιο μοναστήρι ιδίως τις μέρες κάθε πανήγυρης. Η Μονή της Παναγιάς της Ελεούσας (23/8), του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (26/9 και 8/5), της Αγίας Τριάδας των Βουρών, του Οσίου Λεοντίου (8/11), της Παναγιάς Πεπελενίτσας (15/8) και της Αγίας Τριάδας Ακράτας συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, ενώ φιλοξενούν εντυπωσιακά εκκλησιαστικά κειμήλια.

Μη χάσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Αίγιο και τις γύρω περιοχές πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, ενώ διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Η αναβίωση παλαιών εθίμων συνδυάζεται με τη δραστηριοποίηση καλλιτεχνικών ομάδων του τόπου, προσφέροντας διασκέδαση, αλλά και ψυχική ευφορία σε ντόπιους και επισκέπτες. Τα Ανθεστήρια του Δήμου Αιγίου κάθε Μάιο, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, τα τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια είναι στο πολιτιστικό καλεντάρι κάθε χρονιάς. Αντίστοιχες δραστηριότητες προγραμματίζονται στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας (Πολιτιστικό καλοκαίρι και Αιγειράτεια του Λαμπινού) και στη Δημοτική Ενότητας Ερινεού (Ρυπικά).

Η περιοχή ενθουσιάζει και με τη φυσική της ομορφιά. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη στο εκπάγλου ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού. Ο μύθος της δημιουργίας του από το σπαθί του Ηρακλή, η ιστορία του κατά την περίοδο της επανάστασης και οι νόμοι της φύσης συνθέτουν μια ιδιαίτερη ψυχική εμπειρία. Τι ομώνυμο ποτάμι στο πέρασμά του δημιουργεί μικρούς καταρράκτες, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, φυσικές γέφυρες και σπηλιές σε ένα κατάφυτο τοπίο που προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη.

Φυσικό κάλλος βρίσκει κανείς και στην αλπική λίμνη του Τσιβλού που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στον βράχο της Ευροστίνας και στο δάσος της Ζαρούχλας που περικυκλώνει με μαύρη πεύκη και έλατα τουλάχιστον 6-7 χωριά και οικισμούς.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις πάμπολλες παραλίες της περιοχής. Τα αλμυρίκια χαρίζουν τον ίσκιο τους λίγα μόλις μέτρα από την πεντακάθαρη θάλασσα του κορινθιακού κόλπου που προσφέρεται για κολύμπι αλλά και για υποβρύχια δραστηριότητα. Και μετά το μπάνιο δεκάδες ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία περιμένουν να σας προσφέρουν γευστικές απολαύσεις με ντόπιες πρώτες ύλες. Τέλος όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με κάθε λογής αθλητικές δραστηριότητες διαφορετικές έντασης στο βουνό και στη θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.discoveraigialeia.gr/