Εισαγωγή

Ο Δήμος Πατρέων ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης περιλαμβάνει τους προϋπάρχοντες δήμους Πατρέων, Βραχναίικων, Μεσάτιδος, Παραλίας και Ρίου. Η έκτασή του είναι περίπου 345 τ.χλμ. και με πληθυσμό που φτάνει τους 213.984 κατοίκους είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας. Το διοικητικό κέντρο του Δήμου είναι η Πάτρα, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό και οδικό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας, μια πύλη προς την ΕΕ, λόγω της οικονομικής δραστηριότητας και της επιβατικής και εμπορευματικής διακίνησης, αναπτύσσοντας συνάμα δραστηριότητες και υπηρεσίες σε τομείς αιχμής. Λόγω της θέσης της αποτελεί μια σημαντική γέφυρα πολιτισμών μεταξύ ανατολής και δύσης, αφού βρίσκεται στο κέντρο του πολιτιστικού τριγώνου Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία – Επίδαυρος.

Στα όρια του Δήμου περιλαμβάνονται το Ρίο, η Οβρυά, τα Βραχναίικα, η Παραλία και πλήθος χωριών και οικισμών. Πολλά είναι τα τουριστικά αξιοθέατα, ιστορικού, θρησκευτικού ή φυσιολατρικού χαρακτήρα. Στην περιοχή αναπτύσσονται κάθε μορφής τουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες, και παράλληλα έντονη βιομηχανική – βιοτεχνική παραγωγή. Ο Δήμος αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί την έδρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ υπολογίζεται πως στην πόλη ζουν περισσότεροι από 40 χιλιάδες φοιτητές.

Μια σύγχρονη πόλη, η οποία συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, προσφέροντας σε κάθε επισκέπτη την ευκαιρία να κινηθεί σε ένα ευρύτατο φάσμα που ξεκινάει από τον ξέφρενο διονυσιασμό του καρναβαλιού έως την θρησκευτική κατάνυξη στις πολλές εκκλησίες και μονές.

Που να πας

Φτάνοντας στην Πάτρα, θα πρέπει να σχεδιάσετε προσεκτικά το πρόγραμμά σας, εάν θέλετε να γνωρίσετε πραγματικά την πόλη. Περπατώντας στο κέντρο και τους πεζόδρομους ανάμεσα σε νεοκλασικά κτίρια και ανακαλύπτοντας τη ζωντάνια που εκπέμπουν τα πολυάριθμα στέκια της, θα εξερευνήσετε την πιο όμορφη πλευρά της Πάτρας. Τα Προσφυγικά, όπου κατοίκησαν μετά το 1928 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, το Δασύλλιο και η συνοικία Τριτάκη με το στενό δρομάκι περιμετρικά του κάστρου είναι διαδρομές που δεν πρέπει να παραλείψετε.

Εάν φύγετε από τη πόλη το Μονοδένδρι, τα Αραχωβίτικα, ο Άγιος Βασίλειος, το Ακταίο και η παραλία στα Βραχνέικα είναι παραθαλάσσιες περιοχές που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο στα καταστήματα εστίασης. Τα τελευταία χρόνια ο Ψαθόπυργος – σε απόσταση περίπου 16 χλμ – έχει αναδειχτεί σε ένα μεγάλο παραθεριστικό κέντρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με πολλές τουριστικές υποδομές.

Ξεχωριστά στην περιοχή είναι τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως οι δύο ναοί του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, με το πηγάδι όπου προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας, του Παντοκράτορα, μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας και οι Μονές Γηροκομείου, Ομπλού και Μπάλα με μακραίωνη παράδοση.

Τι να δεις

Η λίστα μοιάζει να είναι ατελείωτη και θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για να περιηγηθείτε στην περιοχή ξεκινώντας από το βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή της πόλης και φτάνοντας ως τη ζεύξη του Ρίου με τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Ως ρωμαϊκή αποικία από το 31 π.χ. διαθέτει ενδιαφέροντα δείγματα αρχιτεκτονικής της περιόδου, όπως το ωδείο, το υδραγωγείο, το αμφιθέατρο και τη γέφυρα Παυσανία. Στη Βούντενη υπάρχουν ίχνη προϊστορικής κατοίκησης, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώνει σπάνια εκθέματα. Τα λουτρά – χαμάμ χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και λειτουργούν έως σήμερα.

Το Δημοτικό θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου Α’, ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας της Ευρώπης (1872), είναι έργο του Τσίλερ, όπως και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Ο Φάρος είναι σύμβολο της πόλης, ενώ οι Αποθήκες Μπάρυ – βιομηχανικής αρχιτεκτονικής – η Δημοτική Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Τύπου και το σπίτι του Παλαμά αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού.

Σε έναν καταπράσινο λόφο έξω από την Πάτρα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Achaia Claus με το κάστρο – οινοποιείο. Εδώ θα δοκιμάσετε μαυροδάφνη και άλλα εξαιρετικά κρασιά και θα απολαύσετε το μοναδικό τοπίο σε αυτόν τον μοναδικό εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο.

Μη χάσεις

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε είναι η ευκαιρία να επισκεφτείτε την Πάτρα την εποχή του Καρναβαλιού. Είναι μια εμπειρία που ο καθένας πρέπει να καταγράψει στη λίστα της ζωής του έστω για μια φορά. Το διάσημο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της χώρας μας και αποτελεί την επιτομή των εκδηλώσεων της αποκριάς, καθώς εδώ είναι… τρόπος ζωής. Η πολύμηνη προετοιμασία, η μακρόχρονη εμπειρία, η καθολική συμμετοχή και ο ενθουσιασμός δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση για τα πρωτεία. Όλη η πόλη γιορτάζει και γλεντάει με μοναδικό τρόπο σε ένα μεγάλο πάρτι, που εντυπωσιάζει τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Όντας πολιτιστικό κέντρο όλης της Δυτικής Ελλάδας η Πάτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Δημοτικό ωδείο, η Χορωδία και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αποκορύφωμα αποτελεί το διεθνές φεστιβάλ Πάτρας, ένας από τους πιο παλαιούς θεσμούς της χώρας, που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκδηλώσεις σε χώρους όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κ.α. Και φυσικά η αυγουστιάτικη πανσέληνος δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά καλύτερη από ότι σε μια μουσική εκδήλωση στο Καστέλι του Ρίο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://kiato.gov.gr/