Φύση

Σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, όπως είναι οι Δήμοι του Κορινθιακού κόλπου, με το ανάγλυφο να κυριαρχεί και τη θάλασσα να ανταμώνει σχεδόν με τους πρόποδες των βουνών, είναι λογικό η φύση να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Σε κάθε περιοχή προσφέρονται πληθώρα επιλογών για δράση στη φύση. Κάθε εποχή του χρόνου έχει το δικό της κοινό, έχει τις δικές της προτάσεις. Άλλωστε ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα γύρω από τον Κορινθιακό μοιάζει ιδανικός όταν η μετάβαση μπορεί να είναι υπόθεση 15 ή 20 λεπτών με αυτοκίνητο, πεζοπορώντας ή ακόμη και με τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομο.  Ξεκινήστε από το Διακοφτό και ανεβείτε ως τα Καλάβρυτα, αφού πρώτα απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Ανάλογη ομορφιά θα βρείτε στις όχθες μιας λίμνης είτε αυτή είναι η αλπική λίμνη του Τσιβλού, η λίμνη του Μόρνου, η Υλίκη ή η Στυμφαλία. Τοπία βγαλμένα από τη φαντασία που θα σας σαγηνεύσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με υπαίθριες δραστηριότητες οι οποίες κερδίζουν συνεχώς περισσότερο έδαφος.

Τα ορεινά τοπία είναι κομμάτι της περιοχής. Μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί εύκολα εάν διασχίσει τον Κορινθιακό από τη μία του άκρη ως την άλλη. Εκατέρωθεν δεσπόζουν ψηλά βουνά που ρίχνουν τη σκιά τους σε όλο το μήκος των ακτογραμμών. Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια από τη μία πλευρά που μαζί με τον Παρνασσό συμπληρώνουν το ορεινό τοπίο της περιοχής. Αλλά και Ελικώνας, Κιθαιρώνας και πολλά ακόμη στις πλαγιές των οποίων βρίσκονται καλά κρυμμένα χωριά και οικισμοί.  Κάποια από αυτά ιδιαίτερα τουριστικά, κάποια άλλα όμως περιμένουν να ανακαλύψετε τη μυστική ομορφιά τους.

Τέλος μια ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στα Τριζόνια το μοναδικό νησάκι του Κορινθιακού, που κατοικείται. Χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια με λίγες ταβέρνες και μικρές παραλίες απέχει μόλις λίγα λεπτά από την απέναντι ακτή, αλλά αυτή η απόσταση αρκεί για να το κάνει τόσο ξεχωριστό.

Παραλίες

Μία μεγάλη λίστα παραλιών καλύπτει το γούστο και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Πως μπορεί να γίνει διαχωρισμός όταν η ακτογραμμή και από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού κόλπου είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της προσβάσιμη και διαθέσιμη; Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι χρόνος για να μπορέσετε να επισκεφθείτε όσο το δυνατόν περισσότερες. Ίσως εν τέλει τα κριτήρια επιλογής να μην είναι και διαφορετικά.

Η ιδιαιτερότητα όμως της περιοχής είναι οι παραθαλάσσιες πόλεις. Πόλεις οι οποίες έχουν μέσα στην οικιστική τους ενσωματωμένες μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλίες. Τo Αίγιο, το Κιάτο, το Λουτράκι, η Ναύπακτος και το Ξυλόκαστρο, είναι χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα. Δημιουργείται έτσι μια μοναδική ευκαιρία για όσους δεν θέλουν στις διακοπές τους να θυσιάσουν την παραμικρή ευκολία της πόλης. Άλλωστε γι’ αυτό πολλές από αυτές ιδίως οι πιο κοντινές στην Αττική αποτελούν σημαντικά παραθεριστικά κέντρα, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθη Αθηναίων για μακροχρόνιες διακοπές για πολλές δεκαετίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, που μπορούν να εξασφαλίσουν ξέγνοιαστες διακοπές. Έτσι παραμένουν πάντα μια βασική επιλογή για οικογένειες, αλλά και τους λάτρεις της εξερεύνησης.

Ανακαλύψτε τους μικρούς όρμους, κολπίσκους και παραλίες οι οποίες δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο και συγκεντρώνουν λιγότερους παραθεριστές. Για τον εντοπισμό τους οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής είναι οι καλύτεροι οδηγοί. Και είναι δεδομένο πως στο τέλος θα τους ευχαριστείτε.