Εισαγωγή

Ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας είναι δήμος του νομού Βοιωτίας που εντάσσεται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά περιλαμβάνει τις ομώνυμες κωμοπόλεις που συνενώθηκαν, την Παραλία Διστόμου και επτά ακόμη κοινότητες με τον πληθυσμό να φτάνει τις 8.200 μόνιμους κατοίκους.

Η Αράχωβα είναι χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, όπως μαρτυρούν και οι ομηρικές αφηγήσεις, που γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τους αιώνες της τουρκοκρατίας και πεδίο μάχης το 1826, όταν ο Καραϊσκάκης νίκησε και ουσιαστικά διέσωσε την επανάσταση. Σήμερα αποτελεί τον πλέον δημοφιλή ελληνικό χειμερινό προορισμό, απέχοντας μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 120 από την Πάτρα.

Το Δίστομο είναι η πρωτεύουσα του Δήμου και είναι χτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα σε τρία διαφορετικά βουνά.

Η Αντίκυρα είναι η παραθαλάσσια κωμόπολη του Καλλικρατικού Δήμου, γνωστή για τις παραλίες της. Κατοικείται από την πρώιμη ιστορική περίοδο και ταυτίζεται με την ομηρική πόλη Κυπάρισσο. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Άσπρα Σπίτια, όταν λειτουργούσε αποκλειστικά ως λιμάνι. Οι δύο χερσόνησοι στις δύο πλευρές της δημιουργούν ένα φυσικό όρμο που προσφέρει προστασία από τον καιρό.

Που να πας

Το Δίστομο βρίσκεται ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 450 μ. και απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά και 156 από την Αθήνα. Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από την προμυκηναϊκή περίοδο, ενώ το σημερινό της όνομα το πήρε κατά τη βυζαντινή περίοδο λόγω δύο πηγαδιών που υπήρχαν σε κεντρικό σημείο. Έμελλε όμως να περάσει στη νεότερη ιστορία, καθώς εδώ διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου, η λεγόμενη Σφαγή του Διστόμου. Στις 10 Ιουνίου 1944 γερμανικές δυνάμεις ως αντίποινα κατέσφαξαν 228 άτομα (117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους δε 53 παιδιά κάτω των 16 ετών).

Στον Παρνασσό λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα σε υψόμετρο 1.500 έως 2.500 μέτρα. Συνολικά 13 αναβατήρες εξυπηρετούν τους χιονοδρόμους που μπορούν να απολαύσουν τις 18 διαφορετικής δυσκολίας πίστες συνολικού μήκους 22 χλμ.

Η Αντίκυρα είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που πληροί τις προδιαγραφές ενός τουριστικού θερέτρου. Προσφέρεται για εκδρομές από την Αθήνα καθώς καταλύματα, κέντρα εστίασης και διασκέδασης θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας. Κολύμπι, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα είναι οι βασικές δραστηριότητες, ενώ στις γύρω περιοχές μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και την ηρεμία που σας προσφέρει.

Τι να δεις

Στο Δίστομο το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού θυμίζουν το παρελθόν και δίνουν μαθήματα ζωής για να μην επαναληφθούν τέτοιες θηριωδίες στο μέλλον. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης.

Μια βόλτα στο κέντρο του Διστόμου είναι αρκετή για να δεις τη συνύπαρξη σύγχρονων υποδομών και παράδοσης, καθώς διατηρείται το χρώμα της παλιάς εποχής με πλακόστρωτες πλατείες, σοκάκια στρωμένα με πέτρες και λιθόχτιστα αναπαλαιωμένα σπίτια πολλά εκ των οποίων διατηρούν ακόμη τα χαγιάτια τους.

Στην Αντίκυρα θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τμήματα από το τείχος του λιμανιού, αρχαίες οικίες και τμήμα πρωτοελλαδικού οικισμού. Θα πρέπει επίσης να περάσετε από την πιο γνωστή και ομορφότερη παραλία της περιοχής, αυτή του Αγίου Ισιδώρου.

Ιδιαίτερου θρησκευτικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος είναι οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της περιοχής. Στην Αράχωβα θα μετρήσετε 35 εκκλησίες, ενώ στο Δίστομο υπάρχουν δεκάδες εξωκλήσια με παραδοσιακή πέτρινη κατασκευή, αλλά χαρακτηριστικότερο όλων είναι εκείνο του Αγίου Μάμμα στο δρόμο για την Παραλία, καθώς είναι χτισμένο σε ένα κοίλωμα του βράχου.

Μη χάσεις

Για τους λάτρεις του βουνού σε υψόμετρο 1940 μ. στη θέση Σαραντάρι υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο, ενώ στο οροπέδιο του Λιβαδιού υπάρχει φάρμα με άλογα για βόλτες στα μονοπάτια. Με ιδιαίτερη φροντίδα για την παράδοση γιορτάζεται και το Πάσχα στην Αράχωβα με τους ντόπιους να αρχίζουν τις ετοιμασίες τους από πολύ νωρίς για να φτάσουν στο αποκορύφωμα της Λαμπρής με ένα μοναδικό γλέντι.

Στο οροπέδιο Λιβάδι βρίσκεται το Κωρύκειο Άντρο, ένα σπήλαιο με ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι μύθοι και οι θρύλοι αναμειγνύονται με την ιστορία σε ένα σπήλαιο μήκους 100 μ. που κοσμούν σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο ίδιος ο Παρνασσός αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο, καθώς ο Εθνικός Δρυμός της δυτικής πλευράς φιλοξενεί σπάνια χλωρίδα, ενδημικά φυτά, σπάνια είδη αρπακτικών και μικρών πουλιών.

Εάν βρεθείτε στο Δίστομο τις μέρες των Αποκριών, τότε μπορείτε να πάρετε κι εσείς μέρες στο καρναβάλι το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά στοιχεία της εποχής, αναβιώνοντας παραδόσεις. Ιδιαίτερη είναι η εμφάνιση των Κουδουναραίων, ένα έθιμο με διονυσιακές ρίζες, οι οποίοι είναι ντυμένοι με προβιές ζώων και φέρουν κουδούνες, που συμβολικά χτυπάνε για να ξυπνήσουν τη φύση από τη χειμερία νάρκη. Αθυρόστομοι στίχοι και αριστοφανική γλώσσα και διάθεση ολοκληρώνουν την εμφάνισή τους.

Πολλά είναι τα τοπικά πανηγύρια, με χαρακτηριστικότερο το «πανηγυράκι» της Αράχωβας όταν εορτάζεται η μνήμη του πολιούχου Αγίου Γεωργίου σε συνδυασμό με την ανάμνηση της μάχης του 1826.

Τέλος μη χάσετε την ευκαιρία να προμηθευτείτε αγνά τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, ελιές αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπου κυριαρχεί η Φορμαέλλα και η ονομαστή φέτα Παρνασσού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.daa.gov.gr/newsite/index.php