Εισαγωγή

Ο Δήμος Δωρίδος ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης μετά τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνος. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 14.000 κατοίκους, έδρα του είναι το Λιδωρίκι, ενώ συμπεριλαμβάνει πάνω από πενήντα τοπικές κοινότητες. Γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο. Περικλείεται από τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια και το Τρίκορφο, με τα όρη να του δίνουν έναν αλπικό χαρακτήρα, εκεί όπου σχηματίζεται και η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Κάτοικοι και επισκέπτες όμως θα συμφωνήσουν πως πρόκειται για μια μικρογραφία του ελλαδικού χώρου, που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο χρώμα, καθώς η νότια πλευρά κοσμείται από δαντελωτές ακτές, που αντικρίζουν τα Τριζόνια, το μοναδικό κατοικήσιμο νησί του Κορινθιακού κόλπου.

Που να πας

Πρωτεύουσα του Δήμου είναι το Λιδωρίκι, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας. Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχει δώσει μια εντυπωσιακή μορφή στην περιοχή, όπου το γοητευτικό τοπίο ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη. Νοτιοδυτικά βρίσκεται το Ευπάλιο, που ο θρύλος το θέλει να παίρνει το όνομά του από την αρχαιότητα, επειδή έβγαζε καλούς παλαιστές. Θα το βρείτε κρυμμένο μέσα στο πράσινο, ανάμεσα σε μεγάλα πλατάνια που του χαρίζουν μια μοναδική ομορφιά. Στις μικρές πλατείες και τα μικρά του ξωκλήσια μπορείτε να περιηγηθείτε και να νοιώσετε κομμάτι της φύσης.

Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη νησιά, ακόμη και ο Κορινθιακός κόλπος. Αν δεν το ξέρετε τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του κόλπου και το μόνο κατοικήσιμο. Με έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, απέχει λιγότερο από μισό μίλι από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Τα καΐκια το καλοκαίρι κάνουν συνεχή δρομολόγια για να μεταφέρουν τους επισκέπτες, σε αυτόν τον οικισμό με τα περίπου 50 σπίτια, τις τρεις προσβάσιμες παραλίες, τις γραφικές ταβερνούλες και την απόλυτη ησυχία. Στο νησάκι βλέπετε απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητα καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Στην περιοχή θα βρείτε αρκετά καταλύματα για διαμονή, ενώ προσφέρεται και για ημερήσιες εκδρομές, απέχοντας μόλις λίγα λεπτά από τις ακτές της Φωκίδας.

Στην περιοχή βρίσκουν ενδιαφέρον και οι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επισκέψεις σε ιστορικά μοναστήρια της περιοχής αλλά και σπορ όπως ορειβασία, canyoning, mountain bike, bird watching, αναρρίχηση, κυνήγι και διαδρομές 4χ4 προσκαλούν τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός γαστρονομίας και αγροτουρισμού. Θα έρθετε σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στον οποίο θα σας μυήσουν με μεγάλη χαρά οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για την παραγωγή των αγνών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πριν δοκιμάσετε το αποτέλεσμα της δουλειάς σας μαγειρεμένο με παραδοσιακές συνταγές. Πίτες, γαλακτοκομικά, βιολογικά κρέατα και ελαιόλαδο θα ευχαριστήσουν τις αισθήσεις σας μετά από μια μέρα στη φύση.

Τι να δεις

Στο Ευπάλιο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, το μοναδικό στην περιοχή, που φιλοξενεί παραδοσιακά αντικείμενα της καθημερινής ζωής του παρελθόντος. Στο Λιδωρίκι βρίσκεται η Βυζαντινή Μονή Βρανάκοβας, σταθμός για κάθε περιηγητή, αλλά και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής όπου φυλάσσεται τμήμα από τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιγνατίου.

Κάθε καλοκαίρι στις πόλεις και τις κοινότητες του Δήμου διοργανώνονται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παραστάσεις, συναυλίες, αλλά και πολλές παραδοσιακές γιορτές χάρη στο μεράκι των ντόπιων κάνουν τις καλοκαιρινές βραδιές πιο όμορφες. Από τη γιορτή τσίπουρου, πίτας και καλαμποκιού μέχρι διαγωνισμό δηλωτής και παραδοσιακού κλαρίνου, η διασκέδασή σας είναι εξασφαλισμένη.

Μη χάσεις

Η λίμνη του Μόρνου σχηματίστηκε, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του ομώνυμου ποταμού το 1979, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης της Αθήνας. Τα νερά κατέκλυσαν ολόκληρη την κοιλάδα που δημιούργησε η Γκιώνα και τα Βαρδούσια με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ειδυλλιακής λίμνης, στις όχθες της οποίας σχηματίζονται φιόρδ, αλλά και ένα άγριο φυσικό τοπίο. Προγραμματίστε το γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητό σας. Ξεκινώντας από το Λιδωρίκι θα χρειαστεί να διανύσετε μια απόσταση περίπου 65 χλμ.. κατά την οποία σε άλλα σημεία θα βρίσκεστε πολύ κοντά στις όχθες και σε άλλα θα ανεβαίνετε πιο ψηλά για να απολαύσετε μία ανεπανάληπτη θέα. Αν μάλιστα έχουν υποχωρήσει κάπως τα νερά θα δείτε ένα τοπίο βγαλμένο από ταινία του Αγγελόπουλου, καθώς θα ξεπροβάλλουν απομεινάρια από τον παλιό οικισμό Κάλλιο που καλύφθηκε από τη λίμνη.

Τα τελευταία χρόνια, την άνοιξη και το φθινόπωρο διοργανώνονται στην κοινότητα Τοίχιο Ευπαλίου οι αγώνες ορεινού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων «Tihio race» καθώς και αγώνες mountain bike που συγκεντρώνει κάθε φορά ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες και εμπλουτίζεται από νέες διαδρομές, αυξάνοντας το αθλητικό και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.dorida.gr/