Εισαγωγή

Ο Δήμος Κορινθίων ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτέλεσμα του Καλικράτη μετά τη συγχώνευση των Δήμων Άσσου-Λεχαίου, Κορινθίων, Σολυγείας και Τενέας. Με συνολικό πληθυσμό που φτάνει τις 60.000 κατοίκους έχει ως διοικητικό κέντρο τη Κόρινθο, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και έντονη εμπορική κίνηση. Είναι δε η μοναδική πόλη που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Δήμου, ενώ αποτελεί και εκπαιδευτικό κέντρο, φιλοξενώντας τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα, το καλοκαίρι υποδέχεται πολλούς επισκέπτες που διαλέγουν τις παραλίες της περιοχής για μια ημερήσια εκδρομή, μπάνιο και φαγητό. Στις ακτές του Κορινθιακού οι παραλίες Καλάμια, Κεγχρεών, Κανταρέ, Κάτω Άσσου, Ισθμού, Περιγιαλίου, Ιερατικής, Φραγκολίμανο, Λουτρά Ωραίας Ελένης κ.α. παρέχουν σύγχρονες και ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες. Άλλες οργανωμένες με beach bar, καταστήματα εστίασης και τουριστικά καταστήματα, άλλες ήρεμες χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, όλες τους όμως με πεντακάθαρα νερά κατάλληλες για οικογένειες ή για παρέες φίλων και ζευγάρια. Ο καθένας θα βρει αυτό που επιθυμεί και θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την επιλογή του.

Που να πας

Η πόλη της Κορίνθου έχει μια ιστορία που αρχίζει πριν τέσσερις τουλάχιστον χιλιετίες. Αρχικά λεγόταν Εφύρα και ήταν ένας οικισμός δίπλα στον Ακροκόριθνο, σταδιακά όμως επεκτάθηκε για να αποτελέσει ένα σταυροδρόμι στεριανών και θαλάσσιων διαδρομών με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να εξελιχθεί σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Η φήμη της και η καίρια γεωγραφική της θέση κατά την αρχαιότητα τη βοήθησαν να αναπτυχθεί συνάμα όμως έφεραν πολλούς εχθρούς στις πύλες της, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφές.

Γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής, όταν το εμπόριο άνθησε και οι Κορίνθιοι ταξίδεψαν, εμπορεύτηκαν, πλούτισαν, αποίκισαν και προσέφεραν στον πολιτισμό, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο περίφημος κορινθιακός ρυθμός. Μπορεί να καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, αλλά αναδημιουργήθηκε έναν αιώνα αργότερα για να συνεχίσει το ταξίδι της στην ιστορία αυτή τη φορά κατά τη βυζαντινή περίοδο ως εμπορικό κέντρο. Για περίπου επτά αιώνες βρέθηκε στην κατοχή αρχικά Ενετών και μετά Οθωμανών μέχρι τη απελευθέρωσή της το 1822, όταν και είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική επανάσταση.

Ο Δήμος έχει και την ορεινή του πλευρά. Η κοινότητα Στεφάνι είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Τραχωνίου, σε ύψος 830 μέτρων, προσφέρει θέα προς τον Αργοσαρωνικό και τις οροσειρές της Πελοποννήσου. Το Χιλιομόδι, η πρωτεύουσα της Δημοτικής Ενότητας Τενέας φημίζεται για το πευκοδάσος του, ενώ το Σοφικό έχει αποκτήσει ιδιαίτερα τουριστικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, κουβαλώντας την κληρονομιά του ως εμπορικό κέντρο που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821. Επίσης στον κατάλογο μπαίνουν ο Άγιος Βασίλειος που πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια και το Αγιονόρι με το κάστρου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Φράγκους στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού φρουρίου.

Τι να δεις

Αν και η Κόρινθος παραμένει εμπορικό και τουριστικό κέντρο, μια επίσκεψη στην περιοχή πρέπει να συμπεριλάβει τα ιστορικά μνημεία. Ξεκινώντας από το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, το λιμάνι των Κεγχρεών και τον Διολκό (το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς παγκοσμίως) το ταξίδι στην αρχαιότητα θα σας μεταφέρει στο αρχαίο στάδιο Ισθμίων, το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και το μουσείο Ισθμίας. Η Βασιλική Λεχαίου, το κάστρο του Αϊνοριού, το Λαογραφικό μουσείο, ο σιδηροδρομικός σταθμός, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και το εκκλησιαστικό μουσείο ολοκληρώνουν το ταξίδι στο χρόνο. Και το βλέμμα θα στραφεί μακριά πολύ μακριά με μια επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου, όπου φιλοξενείται ένα από τα πιο σημαντικά τηλεσκόπια της Ευρώπης. Ο θρησκευτικός τουρισμός, διαρκώς αναπτυσσόμενος και στην Κόρινθο, δίνει την ευκαιρία σε επισκέπτες να επισκεφθούν εκκλησίες και μονές, συνδυάζοντας την εξόρμησή τους με φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες ή ακόμη και ένα μπάνιο στις απάνεμες παραλίες.

Μη χάσεις

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το λεγόμενο Μυκηναϊκό Μονοπάτι μήκους 52 χιλιομέτρων, απόλυτα σηματοδοτημένο, που ξεκινά από τα λουτρά Ωραίας Ελένης και φτάνει ως το παλάτι των Μυκηνών, αφού πρώτα διασχίσει το πυκνό πευκοδάσος της Κορινθίας. Συγκαταλέγεται και αυτό στις άρτιες υποδομές του Δήμου, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ποικιλία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας αθλητισμό, τουρισμό και πολιτισμό. Ορεινή ποδηλασία, θαλάσσια σπορ, πεζοπορικά μονοπάτια, αναρριχητικά πεδία και δασικές διαδρομές δημιουργούν μια λίστα στην οποία ο καθένας θα βρει κάτι ενδιαφέρον.

Κάθε εποχή του χρόνου στον Δήμο φιλοξενούνται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Αγώνες δρόμου, πεζοπορικές εκδρομές, ποδηλατικοί αγώνες, αλλά και φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα μιας εκδρομής. Σίγουρα όμως, όποτε κι αν πάτε, σχεδιάστε μια διαδρομή στην πόλη, προκειμένου να δείτε τα ψηφιδωτά, τα συμπλέγματα αγαλμάτων, τις πλατείες και το λιμάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://korinthiaguide.com/en/homepage/