Εισαγωγή

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης, συνενώνοντας τους προϋπάρχοντες δήμους Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χαλκείας. Ο πληθυσμός του προσεγγίζει τις 30 χιλιάδες κατοίκους, περιλαμβάνει πάνω από 100 κοινότητες και έχει ως διοικητική έδρα τη Ναύπακτο, η οποία αποκαλείται και «Νύμφη του Κορινθιακού». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου, με ιστορία πέντε χιλιετιών, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει σημάδια ζωής από το 3.000 π.Χ.

Είναι μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά γεμάτη πεύκα, στην κορυφή της οποίας δεσπόζει το κάστρο με την οχύρωσή του. Το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι με τη μεγάλη ιστορία αποτελεί πόλο έλξης και το ιδανικό σκηνικό για βόλτες στην πλατεία και στα καφέ της περιοχής.

Ο Πλάτανος είναι ένα κεφαλοχώρι (παλιά πρωτεύουσα του Δήμου Πλατάνου) σε υψόμετρο 860 μέτρων. Μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με πέτρινα σπίτια, πολλά καταστήματα, δύο μουσεία (Λαογραφικό και Εθνικής Αντίστασης) και διάσπαρτες εκκλησίες αποτελεί προορισμό ή αφετηρία πολλών διαδρομών.  Ακόμη ψηλότερα στα 1300μ. βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Κυριακής, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, δυνατότητα ορειβατικών διαδρομών, ποδηλατόδρομο 20 χιλιομέτρων και ένα χάνι για δασική αναψυχή.

Που να πας

Εκατέρωθεν της Ναυπάκτου υπάρχουν κοσμοπολίτικες παραλίες, οι οποίες τα καλοκαίρια σφύζουν από ζωή μέρα και νύχτα, καθώς προσφέρονται για μπάνιο αλλά και για διασκέδαση στον παραλιακό δρόμο. Εξίσου μεγάλη είναι η τουριστική προσέλευση και στην παραλία του Γριμπόβου, που σκιάζουν τα αιωνόβια πλατάνια.

Η Λουτροπηγή Στάχτης είναι μια κατάφυτη περιοχή καταφύγιο πολλών ενδημικών ειδών, αλλά συνάμα γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές της πηγές. Λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο και χώρος λουτρών, ενώ προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία. Παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά στον Εύηνο, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε κέντρο ποτάμιων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά ή μεγαλύτερα μοναστήρια. Μερικά από αυτά είναι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Παναγίας Γοργοεπηκόου, της Παναγίας Αμπελακιώτισσας και της Βαρνάκοβας ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, αφού έχει ιδρυθεί το 1077 από τον όσιο Αρσένιο τον Βερνικοβίτη.

Τι να δεις

Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Η κορυφή του λόφου περικλείεται από κυκλικό τείχος διαμέτρου 100 μέτρων. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου οφείλονται στις διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες κατεβαίνουν εκατέρωθεν και συναντιούνται τελικά στη μπούκα του λιμανιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, ένα από τα πιο όμορφα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και εξαιρετικό παράδειγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, καθώς συνδυάζει μια ισχυρή ακρόπολη, την οχύρωση μιας πόλης και ένα καστρολίμανο. Επιλέξετε να το επισκεφθείτε σούρουπο ή τις βραδινές ώρες, όταν η θέα της φωτισμένης γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι μοναδική.  Το δεύτερο κάστρο της περιοχής είναι αυτό του Αντιρρίου, το οποίο χτίστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β’ πάνω σε αρχαία θεμέλια.

Σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι βόρεια του λιμανιού θα βρείτε το κτιριακό συγκρότημα που ονομάζεται Πύργος Μπότσαρη. Χτισμένο τον 15ο κι 16ο αιώνα χρησίμευσε ως κατοικία των εκάστοτε ηγεμόνων, το 1829 περιήλθε στην κατοχή του Νότη Μπότσαρη, ενώ πλέον φιλοξενεί εκθέματα σχετικά με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στην πλατεία Φαρμάκη τέλος βρίσκεται το ιδιωτικό μουσείο κειμηλίων 1821 Φαρμάκη.

Μη χάσεις

Ξεχωριστό κεφάλαιο της περιοχής είναι η Ορεινή Ναυπακτία, που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Χαραγμένες και σηματοδοτημένες διαδρομές μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον θα σας οδηγήσουν σε γραφικά χωριουδάκια. Ο Εύηνος ποταμός πλέον διαθέτει οργανωμένες εγκαταστάσεις για καγιάκ και ράφτινγκ, έχοντας ως αφετηρία τον Πόρο Ριγανίου ή το Χάνι Μπανιά.  Σε υψόμετρο 820 μέτρων βρίσκεται ένα δρυόδασος με εξαιρετική βιοποικιλία, τα Ρουπάκια. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ιδανικό προορισμό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται αναβίωση της ποιμενικής ζωής με αναπαράσταση δρώμενων της παραδοσιακής ζωής.

Ιδανικά θα ήταν να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο κάστρο του Αντιρρίου με μια πολιτιστική εκδήλωση από αυτές που διοργανώνονται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές κάθε χρόνο γιορτάζονται με παραδοσιακό τρόπο, αλλά πολλές περιοχές έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις με διαφορετικές αφορμές. Στην Άνω Χώρα στα μέσα Οκτώβρη διοργανώνεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου, ενώ την ίδια περίοδο γιορτή κάστανου γίνεται και στον Πλάτανο. Στις 6 Αυγούστου στην Κάτω Βασιλική πραγματοποιείται η γιορτή της τράτας με ψητές σαρδέλες και γλέντι, ενώ τον Ιούλιο στην παραλία της Ρίζας διοργανώνεται η γιορτή τσιπούρας. Στην Κεντρική οργανώνουν τη γιορτή των μανιταριών, στο Μολύκρειο γιορτάζουν παραδοσιακά με ψητά τον Αϊ Γιάννη τον Ριγανά, στην Τερψιθέα κάνουν τα Ξεφλουδίσια (του καλαμποκιού) και στη Χοχλαστή διοργανώνουν τη γιορτή των Βλάχων.

Τέλος κάθε χρόνο στις 7 του Οκτώβρη με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και σειρά εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 460 πλοία, 60 χιλιάδες στρατιώτες και 90 χιλιάδες ναύτες. Ξένες αντιπροσωπείες, πολεμιστές με παραδοσιακές μεσαιωνικές στολές και πλήθος κόσμου συμμετέχουν στην ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος του 1571, όταν ο ενωμένος στόλος του Ιερού Συνασπισμού κατέστρεψε τον τουρκικό στόλο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.nafpaktos.gr/