Εισαγωγή

Ο Δήμος Θηβαίων ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συστάθηκε από το πρόγραμμα Καλλικράτης, συνενώνοντας τους Δήμους Θηβαίων, Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης. Συγκεντρώνει στα όρια του έναν πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, ενώ έδρα του είναι η Θήβα. Γεωγραφικά βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο (περιλαμβάνοντας και επτά νησίδες), ενώ κυριαρχείται από τους ορεινούς όγκους του Ελικώνος και του Κιθαιρώνα.

Η Θήβα γνωστή από την αρχαιότητα ως επτάπυλη και επτάλοφη μετράει πάνω από 5 χιλιετίες ζωής. Γέννησε μύθους, ενέπνευσε τους τραγικούς ποιητές και θεωρείται η γενέτειρα του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, του Πίνδαρου και του Επαμεινώνδα. Μυθικός οικιστής της ήταν ο Κάδμος ο γιος του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα που έφτασε ως εδώ αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη μετά την αρπαγή της από τον Δία.

Οι Πλαταιές είναι ένας οικισμός στους βόρειους πρόποδες του Κιθαιρώνα κοντά στη θέση όπου ήταν χτισμένη η ομώνυμη αρχαία πόλη. Μπροστά στα τείχη της το 479 π.Χ. ο ελληνικός στρατός με επικεφαλή τον σπαρτιάτη Παυσανία νίκησε τους Πέρσες του Μαρδόνιου. Η Μάχη των Πλαταιών είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία γιατί συνέβαλε στην εξάλειψη της περσικής απειλής. Ο Δήμος Θηβαίων είναι ένας δήμος γεμάτος ιστορία,  στην οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης της περιοχής μέσα από τα πολλά αρχαιολογικά μνημεία.

Που να πας

Η πρωτεύουσα Θήβα είναι μια σύγχρονη πόλη με πληθυσμό πάνω από 22.000 κατοίκους. Αποτελεί το διοικητικό κέντρο, αλλά και έναν σημαντικό οδικό κόμβο, που τη φέρνει κοντά στη Αττική αλλά και όλες σχεδόν τις πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Από τη γνωριμία σας με την περιοχή δεν πρέπει να λείψουν οι παραλιακοί οικισμοί του Κορινθιακού κόλπου, όπως το Καλαμάκι, η Λιβαδόστρατα, Ο Άγιος Βασίλης, το Σαράντι, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Ιωάννης και η Αλυκή. Στις όμορφες παραλίες τους κάτω από τη σκιά των βουνών θα δροσιστείτε στα  γαλαζοπράσινα νερά και θα γευτείτε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Η λίμνη Υλίκη είναι ένα κόσμημα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των φυσιολατρών για το υπέροχο τοπίο της αλλά και την μεγάλη σημασία του βιότοπου της ενώ ο Ελικώνας, το «βουνό των Μουσών» προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές για να αποτελέσει την αφετηρία πεζοπορικών και όχι μόνο εξορμήσεων.

Ξεκουραστείτε και απολαύστε το φαγητό σας στα ταβερνάκια της περιοχής. Είτε επιλέξετε θαλασσινά και φρέσκα ψάρια είτε ντόπια κρέατα και τυροκομικά θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις παραδοσιακές συνταγές. Και φυσικά θα το συνοδεύσετε με ντόπιο κρασί, αφού βρίσκεστε στην πατρίδα του Διόνυσου.

Τι να δεις

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ενός από τα πλέον σημαντικά μουσεία της Ευρώπης με μοναδικές για το είδος τους συλλογές, που προέρχονται από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων δεν πρέπει να λείψουν από το πρόγραμμά σας.

Στο ύψωμα της Δόβραινας βρίσκεται το κάστρο Καραϊσκάκη, σημείο αναφοράς στον αγώνα του, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία όπως το τρόπαιο του Επαμεινώνδα (στα Λεύκτρα), το αρχείο θέατρο Καβιρείου (μεταξύ Θήβας και Βαγίων), ο αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών και η αρχαία Τίφα (στην Αλυκή).

Πολλά είναι και τα σημεία φυσικής ομορφιάς, μεταξύ των οποίων το δάσος Μοσχοποδίου, η φυσική λίμνη Υλίκη και ο Κιθαιρώνας εκεί που εξυφαίνεται ολόκληρος ο Θηβαϊκός Κύκλος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς ολόκληρος ο Δήμος φιλοξενεί δεκάδες παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μονές, στις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει την αγιογράφηση και τα ιερατικά κειμήλια ή απλά να τις επισκεφθεί κατά την πανήγυρή τους.

Μη χάσεις

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για μια επίσκεψη στην περιοχή. Στην κορυφή της λίστας το πατροπαράδοτο ευετηριακό έθιμο «Βλάχικος Γάμος Θήβας» που αποτελεί μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένα προχριστιανικό κατάλοιπο το οποίο έρχεται στην αρχή κάθε Άνοιξης, όταν η φύση αναγεννιέται και η βλάστηση ανανεώνεται. Φαλλικά τραγούδια, σκωπτικοί χοροί, άσεμνες χειρονομίες, πειράγματα, τραγούδια συνθέτουν μια λαϊκή κωμωδία η προέλευση της οποίας χάνεται στο βάθος των αιώνων. Ο Βλάχικος γάμος στην ουσία είναι η κορύφωση της διονυσιακής αυτής τελετής που διεξάγεται την Καθαρά Δευτέρα.

Το καλοκαιρινό επίκεντρο εκδηλώσεων είναι τα Πινδάρεια, ένα ευρύ φεστιβάλ, που περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πραγματοποιείται το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Στις Πλαταιές διεξάγεται το τοπικό φεστιβάλ στις αρχές Αυγούστου με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων,  ξεναγήσεις, αναβίωση παλιών παιχνιδιών και τη γιορτή της πατάτας. Στα πολιτιστικά δρώμενα εντάσσονται και τα Επαμεινώνδεια, το φεστιβάλ που διοργανώνεται στα Λεύκτρα.

Ο Δήμος προσφέρει τα κατάλληλα εχέγγυα για υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Μπορείτε να συμμετέχετε σε αγώνες δρόμου όπως ο Γύρος της Καδμείας, ο Δρόμος του Επαμεινώνδα, ο Δρόμος Αγάπης στη Δομβραίνα ή ο Ευχίδειος υπεράθλος (απόστασης 215 χιλιομέτρων) ή να επιλέξετε μεταξύ της ορεινής ποδηλασίας, των θαλάσσιων σπορ, της πεζοπορίας, του ψαρέματος,  ή σε φυσιολατρικές δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε επαγγελματίες. Οι λάτρεις του  αιωροπτερισμού θα βρουν στον Κιθαιρώνα το κατάλληλο πεδίο δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.visitthiva.gr/