Εισαγωγή

Ο Δήμος Δελφών είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο δέκατος (10ος) μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει οκτώ (8) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Σαν Δημοτικές Ενότητες πλέον, τον Δήμο Δελφών συνθέτουν οι: Δελφοί, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξείδι, Δεσφίνα, Γραβιά, Παρνασσός και οι Καλλιείς.
Βλέποντας τον χάρτη θα διαπιστώσετε πως βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και θα θυμηθείτε πως στην αρχαιότητα οι Δελφοί θεωρούνταν ο ομφαλός του κόσμου.
Πρωτεύουσα του είναι η Άμφισσα, ενώ γεωγραφικά Έδρα του Δήμου είναι η Άμφισσα. Επίσης, οι Δελφοί, πνευματικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας κατά την αρχαιότητα, έχουν οριστεί ως ιστορική έδρα του Δήμου.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός, η Γκιώνα, τα Βαρδούσια και η Οίτη αγκαλιάζουν κάθε σημείο του Δήμου Δελφών. Ο Κρισσαίος Κόλπος και τα νερά του Κορινθιακού λούζουν τα 100χλμ ακτογραμμής της δημοτικής επικράτειας. Ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας , αυτός της Άμφισσας, εντυπωσιάζει τις αισθήσεις και χαρίζει στον τόπο το θείο δώρο της ελιάς και των παραγώγων της.

Όσοι επιλέξετε την περιοχή για την απόδρασή σας δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το κατάλληλο κατάλυμα και να εντοπίσετε εστιατόρια και ταβέρνες. Μπορείτε να συνδυάσετε την παραμονή σας με κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, σε βουνό, θάλασσα, φύση και αέρα, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Τέλος συνδυάστε το ταξίδι σας με μια γαστρονομική περιπλάνηση στις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής που αποθεώνουν τις τοπικές πρώτες ύλες.

Που να πας

Η πρωτεύουσα Άμφισσα μια πόλη με πλούσια ιστορία είναι γνωστή και με το παλιό της όνομα, τα Σάλωνα. Το θρυλικό κάστρο αποτελεί το στέμμα αυτής της γης που στους πρόποδες της Γκιώνας δέχτηκε κατακτητές, ταξιδευτές, επαγγελματίες, εμπόρους και εργάτες. Η παραγωγή της ελιάς την έχει κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου με τον ελαιώνα της να είναι ορατός από τις γύρω βουνοκορφές.

Ο ομφαλός της γης, οι Δελφοί αποτελούν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ο αρχαιολογικός χώρος μοιάζει να αναβλύζει ακόμη την ενέργεια που επικαλούνταν οι αρχαίοι, έχοντας δημιουργήσει ένα μοναδικό μύθο γύρω από το αρχαίο μαντείο. Μπορεί να μη μάθετε τι επιφυλάσσουν οι θεοί για το μέλλον σας, είναι όμως σίγουρο πως θα σαγηνευτείτε από τον ιδιαίτερο τούτο τόπο.

Τα Γαλαξίδι μπορεί να μην έχει τη ναυτική δύναμη του παρελθόντος, δικαιούται όμως ακόμη τον χαρακτηρισμό του ως το νησί της στεριάς. Όλη η πόλη έχει το χρώμα των θαλασσινών, αφού σοκάκια, παραδοσιακά αρχοντικά, ναυτικά μνημεία και λιμάνια κρατούν ζωντανή την αίσθηση αυτή.

Ένα ακόμη λιμάνι της περιοχής είναι η Ιτέα. Η φυσική διέξοδος στη θάλασσα την έκανε από παλιά να αποτελεί έναν εμπορικό κόμβο, ενώ εξυπηρετούσε και τους επισκέπτες του μαντείου.

Τόπος με μακραίωνη ιστορία η Γραβιά, κτισμένη από τους Δωριείς ως Τετράπολη, έμελλε να μείνει γνωστή για το χάνι της, εκεί που γράφτηκε μια χρυσή σελίδα της επανάστασης του 1821 όταν ο Ανδρούτσος ανέκοψε την κάθοδο του οθωμανικού στρατού που έσπευδε να καταπνίξει την ξεσηκωμό του γένους.

Ο Παρνασσός είναι το μυθικό βουνό που πλέον αποτελεί Εθνικό Δρυμό. Καταρράκτες, δάση με έλατα, διεθνή πεζοπορικά μονοπάτια και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό αρμονίας και άγριας ομορφιάς.

Η Δεσφίνα μοιάζει με ένα μπαλκόνι κρεμασμένο στις πλαγιές του Παρνασσού που έχει έναν ορίζοντα γεμάτο βουνά και θάλασσα. Ένας τόπος γεμάτος ιστορία και φυσικό κάλλος που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.

Οι Καλλιείς είναι η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου και το αδούλωτο πνεύμα του μοιάζει να έχει σμιλευτεί σε αυτόν τον άγριο τόπο. Χαράδρες και κοιλάδες σχηματισμένες από τους ορεινούς όγκους της περιοχής δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό τοπίο της ελληνικής υπαίθρου.

Τι να δεις

Τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον Ναό του Απόλλωνα, τη Στοά των Αθηναίων, το θέατρο, το Στάδιο και το Γυμνάσιο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Στα όρια του Δήμου υπάρχουν σημαντικά μουσεία και ιστορικά μνημεία. Βάλτε στο πρόγραμμα των επισκέψεων σας το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και το αντίστοιχο της Άμφισσας. Το Ναυτικό Μουσείο του Γαλαξιδίου, το Μουσείο Αθανάσιου Διάκου, το Μουσείο Σικελιανού, ενώ υπάρχουν και πέντε λαογραφικά μουσεία. Θα επισκεφθείτε σίγουρα το Χάνι της Γραβιάς, αλλά και το Μεταλλευτικό Πάρκο στην Γκιώνα.

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί κέντρο προαγωγής της τέχνης και της επιστήμης.

Μπορείτε να εντοπίσετε πολλά σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια με πιο γνωστά αυτά του Προφήτη Ηλία, του Τιμίου Προδρόμου, της Παναγίας της Γαλάξας, του Σωτήρος, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γραβιάς κ.α.

Μη χάσεις

Πρέπει να περιδιαβείτε τα σοκάκια της Άμφισσας στην παραδοσιακή βραβευμένη από την ΕΕ συνοικία της Χάρμαινας, εκεί που για πολλούς αιώνες συγκεντρώνονταν οι βυρσοδέψες της περιοχής εξασκώντας μια τέχνη που ερχόταν από τον 16ο αιώνα. Εάν μάλιστα βρεθείτε εδώ το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς θα δείτε και την αναβίωση του Στοιχειού της Χάρμαινας. Στην Άμφισσα δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το κάστρο, που μετά από πολιορκία έγινε το πρώτο ελεύθερο κάστρο της Επανάστασης. Κλείστε την περιήγησή σας με μια βόλτα στα τσιπουράδικα για χαλάρωση, γνήσιο τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες.

Οι απόκριες γιορτάζονται σε όλη την περιοχή με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά πάντα ξεχωρίζει η Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι με τα περιλάλητα αλευρομουτζουρώματα, μια μοναδική και εντυπωσιακή παράδοση.

Στους Δελφούς υπάρχει το παρατηρητήριο το οποίο από τα 1017 μ. σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική θέα σε όλη την περιοχή. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί και ακολουθώντας μια ήπια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.visitdelphi.gr/index.php/gr/