Εισαγωγή

Ο Δήμος Βέλου Βόχας βρίσκεται στο κέντρο του νομού Κορινθίας. Έχει περίπου 19.000 κατοίκους και περιλαμβάνει τέσσερις κωμοπόλεις και πάνω έντεκα κοινότητες. Βέλο, Βραχάτι, Ζευγολατιό και Στιμάγκα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στην αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια όμως έντονη είναι η δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα, που συνεχώς αναπτύσσεται, καθώς η ευκολία στις μετακινήσεις με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και η εγγύτητα με την Αθήνα έχουν αυξήσει την παραθεριστική κίνηση.

Το βόρειο τμήμα του Δήμου βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών παραλιών εύκολα προσβάσιμων τόσο από περιοχές της Πελοποννήσου όσο και από την Αττική. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης και για αλλοδαπούς επισκέπτες, καθώς οι υποδομές έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρηματίες του τόπου και της ενασχόλησης σε αμιγώς επαγγελματικά πρότυπα. Άλλωστε το Βραχάτι πάντα είχε έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, όντας δημοφιλής προορισμός για τους κατοίκους της Αθήνας, πολλοί εκ των οποίων διατηρούσαν εδώ και εξοχικές κατοικίες.

Που να πας

Το Βραχάτι είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό και πολλοί επισκέπτες έρχονται από την Αθήνα, από την οποία απέχει μόλις 92 χιλιόμετρα. Διαθέτει πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων και μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση διαμονής με σύγχρονα ξενοδοχεία, καταλύματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κατά τη διαμονή σας δεν θα δυσκολευτείτε να ανακαλύψετε εστιατόρια ή ταβέρνες με θέα τη θάλασσα που θα καλύψουν τις γαστρονομικές σας επιθυμίες και νυχτερινά καταστήματα για όλες τις ηλικίες και κάθε διάθεση.

Η παραλία του Βραχατίου με πολύ λεπτό βότσαλο θα σας θυμίσει έντονα ακρογιαλιά του Ιονίου ή την ακτή ενός τροπικού νησιού όπως καθρεφτίζεται στα γαλαζοπράσινα νερά του Κορινθιακού. Σύγχρονα οργανωμένη – χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στο μεγαλύτερο μέρος της – αλλά και με ερημικές γωνιές προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία, ενώ η νυχτερινή ζωή θα ικανοποιήσει κάθε επιθυμία.

Το Βέλο είναι μια κωμόπολη που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την Κόρινθο. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη οικισμού είναι επί Ενετοκρατίας, ενώ αυτοτελής οικισμός αναγνωρίστηκε το 1836. Με πάνω από 3.000 κατοίκους αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό όλη τη  διάρκεια του χρόνου.

Το Ζευγολατιό είναι η τρίτη σε πληθυσμό κωμόπολη του Δήμου. Έχει πάρει το όνομά της από τη βυζαντινή λέξη που σημαίνει σπαρμένος αγρός, ενώ στη συνέχεια περιέγραφε ένα κτήμα που περιλάμβανε αγρό και κάποια κατοικία. Ιστορικά αναφέρεται ήδη από το 1300 σε βενετικά έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι αποτελούσε επίκεντρο αγορών και πανηγύρεων. Η ενασχόληση με τη γεωργία παραμένει ο κύριος βιοποριστικός παράγοντας για τους κατοίκους του.

Τέλος η Στιμάγκα είναι ένα μεγάλο χωριό το οποίο διατηρεί τις παραδόσεις, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από την πληθώρα και από την ύπαρξη πολλών παραδοσιακών κατοικιών, που συνυπάρχουν με τη σύγχρονη δόμηση. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα, ενώ στη θέση Καμάρι υπήρξε η αρχαία πόλη Θυαμία. Έγινε γνωστό για την καλλιέργεια της σταφίδας, ενώ και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργική παραγωγή. Άλλωστε λόγω της αμπελουργίας, των καινοτόμων μεθόδων που εφαρμόζονται και της υψηλής ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων η Στιμάγκα απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, ξεπερνώντας τα στενά όρια του τόπου μας και φτάνοντας σε ευρωπαϊκές αγορές.

Τι να δεις

Στο Βέλο το σημαντικότερο ιστορικό κτήριο είναι ο ναός της Αγίας Μαρίνας, έργο κι αυτός του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με το σχήμα του να θυμίζει έντονα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο σπάνιας βυζαντινής τέχνης και σήμερα αποτελεί τον μητροπολιτικό ναό της κωμοπόλεως.

Μη χάσεις

Μια πεζοπορική διαδρομή στο όρος Φουκάς που βρίσκεται ανάμεσα στη Βόχα και τη Νεμέα αποτελεί μια όμορφη εμπειρία. Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε αυτή την ανάβαση, μπορείτε, ξεκινώντας από το Χαλκείο, να περάσετε από περιοχές γεμάτες πλατάνια και να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς το ψηλότερο σημείο από όπου θα θαυμάσετε την ανεπανάληπτη θέα. Παράλληλα θα βρείτε πολλά μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται στη Στιγμάγκα εορταστικές εκδηλώσεις που συνδυάζονται με φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών, ενώ διεξάγονται και γιορτές για το κρασί ή τη σταφίδα, η τοπική παραγωγή της οποίας φτάνει τους 20 χιλιάδες τόνους ετησίως. Γνωστό είναι και το καρναβάλι του, που διοργανώνεται κάθε χρόνο.

Διάσημο είναι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (25-26/7) στο Βραχάτι, που συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών και ουσιαστικά σηματοδοτεί και την πιο έντονη τουριστική περίοδο της περιοχής που διαρκεί ως τέλη Αυγούστου.

Τέλος στο Βέλο πραγματοποιείται πανηγύρι κάθε χρόνο (16-17/7), για τη γιορτή της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Η κωμόπολη κατακλύζεται από κόσμο που διασκεδάζει με μουσική, χορό, φαγητό και ποτό μέχρι το πρωί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://velovocha.gr/fysiognomia-dhmou/