Εισαγωγή                                      

Ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων είναι Καλλικρατικός Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που προήρθε από τη συνένωση των Δήμων Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Στο γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο, ενώ έδρα του είναι το Λουτράκι με πληθυσμό που ξεπερνά τις 13.000 κατοίκους. Η θέση του τον έχει αναδείξει σε πόλο έλξης, καθώς είναι κοντινός προορισμός στην Αθήνα, εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αλλά και με τρένο, κυρίως όμως αποτελεί ένα διαχρονικά έναν πληρέστατο ταξιδιωτικό προορισμό που προσφέρει πληθώρα ειδικών μορφών τουρισμού.

Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής, οι φυσικές ομορφιές, οι κρυστάλλινες παραλίες, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, η πληθώρα αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων, τα ιαματικά νερά και οι αρτιότατες υποδομές υποδοχής, διαμονής και διασκέδασης δημιουργούν ένα σύνολο, το οποίο με ευκολία μπορεί να εξηγήσει την προτίμηση ελλήνων και ξένων επισκεπτών στο Λουτράκι εδώ και περίπου μισό αιώνα. Μπορεί στο πέρασμα του χρόνου να άλλαξαν τα τουριστικά δεδομένα, οι επιχειρηματίες της περιοχής όμως φρόντισαν να ακολουθήσουν τις επιταγές των καιρών, να επενδύσουν, να προσαρμοστούν και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο.

Που να πας

Η πρωτεύουσα του Δήμου το κοσμοπολίτικο Λουτράκι είναι δίχως άλλο η πρωταγωνίστρια. Δώδεκα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται η Περαχώρα, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας. Στην ανατολική πλευρά και στα όρια με την Αττική βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι, μια κωμόπολη χτισμένη κατά μήκος του Σαρωνικού με μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα όριά της, αλλά και κλασικός προορισμός των Αθηναίων το καλοκαίρι με τις παραλίες που διαθέτει και με πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Πέρα του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, ο Δήμος προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφθείτε πληθώρα αρχαιολογικών χώρων. Το Ηραίο της Περαχώρας (ένα ιερό αφιερωμένο στην Ήρα), τα ερείπια του αρχαίου Κρομύων, η Ρωμαϊκή Βίλα στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου και το μουσείο Ισθμίων είναι μερικές από τις αρχαιότητες της περιοχής.

Η επιλογή παραλίας θα αποδειχτεί μια δύσκολη απόφαση, αφού στη διαδρομή θα αντιμετωπίσετε πολλές… προκλήσεις. Η «κρυφή» παραλία στα Ίσθμια, η λιμνοθάλασσα Ηραίου στη Βουλιαγμένη, η Μυλοκοπή, το Σκάλωμα, η Στέρνα, το Φλάμπουρο και τα Πευκάκια είναι μερικές μόνο από αυτές που συναγωνίζονται σε φήμη. Και φυσικά προτιμήστε τις απογευματινές ώρες για να απολαύσετε ένα εκπάγλου ομορφιάς ηλιοβασίλεμα στην κεντρική, κοσμοπολίτικη παραλία του Λουτρακίου.

Τι να δεις

Από το πλάνο των επισκέψεών σας φυσικά δεν μπορεί να λείπει μία επίσκεψη στον Ισθμό της Κορίνθου. Το κανάλι ολοκληρώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους για σχεδόν δύο χιλιετίες. Η προσπάθεια διάνοιξης είχε ξεκινήσει από τον Περίανδρο, αλλά τελικά υλοποιήθηκε η Διολκός, η μεταφορά δηλαδή των πλοίων σε τροχήλατο όχημα. Η διώρυγα πήρε τη σημερινή της μορφή και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1893.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο Λουτράκι είναι η τεχνητή κατασκευή με τους καταρράκτες. Ένας μικρός παράδεισος με ψηλά δέντρα και πολλά νερά που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό κτήριο των παλαιών λουτρών. Φροντίστε να φτάσετε έως το Φάρο Μελαγκάβι, που βρίσκεται στη χερσόνησο Αγρίλαος και είναι ένας από τους 10 ομορφότερους ελληνικούς φάρους.

Το Λουτράκι εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο Casino Resort στην Ευρώπη, το οποίο προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται το υπερσύγχρονο θεραπευτήριο Thermal Spa, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την παραδοσιακή φήμη της λουτρόπολης που έρχεται από παλιά.

Στις περιηγήσεις σας θα βρεθείτε μπροστά σε πολλές εκκλησίες, αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι μια επίσκεψη στις μονές Προφήτη Ηλία και Οσίου Παταπίου. Στις πλαγιές των Γερανίων εκτός από θρησκευτική κατάνυξη θα σας προκαλέσει δέος η πανοραμική θέα.

Μη χάσεις

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που θα σας οδηγήσει στο αρχαίο ανενεργό ηφαίστειο Σουσάκι κοντά στους Αγίους Θεοδώρους. Αφού διασχίσετε ένα τραχύ μονοπάτι ανάμεσα σε λιοτόπια, θα δείτε μπροστά σας ένα σεληνιακό τοπίο, γεμάτο με ηφαιστειακά πετρώματα και έντονη την οσμή από θειάφι στην ατμόσφαιρα.

Ο Δήμος προσφέρει πολλές αφορμές για να τον επισκεφθείτε κάθε εποχή του χρόνου. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, καρναβάλι στο Λουτράκι και στους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και Πάσχα συνυφασμένο με την παράδοση που καταλήγει τη Δευτέρα στο χορό του Γιαρέντη στην Περαχώρα, ένα έθιμο που αναβιώνει με όλους τους πιστούς ντυμένους με παραδοσιακές στολές να ξεκινάνε χορεύοντας από τις εκκλησίες ως την κεντρική πλατεία. Όσο για το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Λουτρακίου εντάσσει στο πρόγραμμά του συναυλίες, παραστάσεις και διάφορα δρώμενα.

Όσοι πάλι είστε λάτρεις του αθλητισμού θα αγαπήσετε τον τόπο που προσφέρει  από αεραθλητισμό και παραπέντε μέχρι θαλάσσια σπορ, δίαθλο και ποδηλασία δρόμου, αλλά και ο αγώνα αντοχής των Γερανίων που σε μια απόσταση μόλις 5,8 χλμ. οι δρομείς κερδίζουν 1000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσετε είναι η ευκαιρία για τον διάπλου του Ισθμού με SUP, ενώ εδώ οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν το πιο εντυπωσιακό bungee jumping της ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.visitloutraki.com/el