Εισαγωγή

Ο Δήμος Λεβαδέων ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  και Διοικητική έδρα του είναι η πόλη της Λιβαδειάς. Αποτελείται από είκοσι (20) Τοπικές Κοινότητες ο συνολικός πληθυσμός των οποίων ξεπερνά τους 33.000 κατοίκους.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη ήταν γνωστή από το Μαντείο του Τροφωνίου, αλλά και από τη συμμετοχή της στο Κοινό των Βοιωτών. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης δείχνουν πως ήταν χτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας, ενώ στο «ιερό» άλσος υπήρχαν πληθώρα κτισμάτων αφιερωμένων στη λατρεία αρχαίων θεών. Η ακμή που γνώρισε κατά την ελληνιστική περίοδο δεν συνεχίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους ούτε κατά τη φραγκοκρατία και την τουρκοκρατία έως τον 18ο αιώνα οπότε εκμεταλλευόμενη τη θέση της αναπτύχθηκε εμπορικά.

Η γεωγραφική της θέση, η απόστασή της από την Αθήνα, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λαμία, την Αράχωβα και το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, την καθιστά έναν αυτοτελή αλλά ταυτόχρονα και μεταβατικό προορισμό.

Που να πας

Πολλά είναι τα μέρη της περιοχής, που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Ένα από αυτά είναι η περιοχή των πηγών της Κρύας, ένας φυσικός τόπος αναψυχής που αγκαλιάζει την Έρκυνα. Αιωνόβια πλατάνια, νερόμυλοι, μικροί καταρράκτες και τοξωτά γεφύρια συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, ιδανικό για μια ημερήσια εκδρομή. Εξερευνώντας θα βρεθείτε μπροστά στο Καταλανικό κάστρο, στο διπλό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Βαρβάρας, παλιά παραδοσιακά βιομηχανικά κτίρια, αναρριχητικά πεδία και ένα πέτρινο ανοιχτό θέατρο.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ακρόπολη της αρχαίας Δαύλειας με το ομώνυμο κάστρο. Ένα κυκλώπειο φρούριο, τα ερείπια του οποίου διατηρούνται σχεδόν σε όλη την έκτασή του.

Εάν πάλι προτιμάτε θάλασσα, τότε οι παραλιακοί οικισμοί Κυριάκι, Καραχάλιο, Καριώτης και Ταρσό είναι για σας. Ανάμεσά τους κρύβονται πολλές παραλίες, οι περισσότερες απάνεμες που φιλοξενούν τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων.

Τι να δεις

Το ιστορικό – εθνολογικό μουσείο Λιβαδειάς φιλοξενεί πληθώρα εκθεμάτων, ενώ περιλαμβάνει και μια αίθουσα εικονικής πραγματικότητας με ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου του Τροφωνίου. Το Μουσείο Αγροτικής Λαϊκής Κληρονομιάς – με πλήθος σχετικών εκθεμάτων – υλοποιεί ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τον κύκλο του ψωμιού, ενώ στο Κυριάκι θα βρείτε το Μουσείο Δασκάλου, που μας ταξιδεύει στην ιστορία της εκπαίδευσης. Επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς της Χαιρώνειας, αλλά και το ιερό Διός Βασιλέως, την ακρόπολη Πανοπέως, τον Πύργο Ραγκαβή, το σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας κ.α. Στο διάβα σας θα βρεθούν δεκάδες εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια που ξεπηδούν από το τοπίο που εναλλάσσεται μπροστά στα μάτια σας.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Πλουτάρχειο Ιστορικό και Πολιτιστικό πάρκο Χαιρώνειας, ένα καινοτόμο θεματικό πάρκο το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μνημείο του Λέοντα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο. Εδώ ο επισκέπτης μέσω της εικονικής πραγματικότητας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) μεταξύ των Μακεδόνων του Φιλίππου και συνασπισμού ελληνικών πόλεων.

Μη χάσεις

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών, από το να περπατήσετε στα μονοπάτια του που είναι κρυμμένα κάτω από την πυκνή σκιά των ελάτων. Οι τοπικοί ορειβατικοί σύλλογοι έχουν φροντίσει να χαράξουν και να σηματοδοτήσουν πολλές διαδρομές διαφορετικών αποστάσεων και επιπέδων δυσκολίας, ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη διαδρομή. Μια από αυτές θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που είναι χτισμένο στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής μέσα σε απόκρημνους βράχους. Για να φτάσετε θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 700 σκαλιά. Εδώ ήταν το καραούλι του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας.

Το Πάσχα στη Λιβαδειά γιορτάζεται με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο και κορυφώνεται τη μέρα της Λαμπρής. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα Τροφώνια. Ένα ξεχωριστό τριήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται και στην Αρβανίτσα, κατά τη διάρκεια του οποίου, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταξιωμένοι καλλιτέχνες δίνουν συναυλίες, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αθλητικές δραστηριότητες. Στο πρόγραμμά σας μπορείτε να βάλετε και τον Τροφώνιο ημιμαραθώνιο δρόμο, τον αγώνα ορεινού δρόμου Λέβαδος, τον ποδηλατικό αγώνα downhill και την Ελικώνια ορειβατική συνάντηση.

Η Λιβαδειά είναι συνδεδεμένη με το καλό φαγητό.

Παραδοσιακές ταβέρνες, ουζερί, εστιατόρια και ψητοπωλεία, αφθονούν στην περιοχή με κορωνίδα της τοπικής κουζίνας φυσικά το πασίγνωστο σουβλάκι.

Οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα φαγητό που σερβίρεται σε όλη την Ελλάδα με τη δική τους πόλη. Κι αυτό σίγουρα οφείλεται στην ποιότητα και το μεράκι τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://dimoslevadeon.gr/